School starts for us in two weeks, seems like just yesterday when Dakota and I flew to Wisconsin for his extended holiday away from home and his parents.
The school year starts and seems to end earlier and earlier each year, then there are those monthly in-service days at school. What do you think goes on during the in-service? With all the budget cuts we are facing every year, I don’t exactly see the teachers working too hard on this free day because their salaries are being cut with the budget. Are they loading onto a bus to go ski at the ski mega resorts Doubtful, it takes a small fortune to go do this adventure, are they loading on a bus to Central City for a day of gambling? Again highly doubtful, they are earning less and less every year. Are they having a kegger in the cafeteria? Hmmm, interesting concept but I doubt it.
What is happening I am almost sure of, is these people are professionals who are sucking up all of their professional shortcomings so you child can get the best education possible. These people are hero’s who face an onslaught of rambunctious activity daily with a smile, go home so they can come back and do it again the next day.
I got a rather sarcastic email a while down talking about the cost of education, teachers cost and a breakdown to the day what a teacher really makes and here it is below:
Teachers’ hefty salaries are driving up taxes, and they only work 9 or 10 months a year! It’s time we put things in perspective and pay them for what they do – babysit! We can get that for less than minimum wage.
That’s right. Let’s give them $3.00 an hour and only the hours they worked; not any of that silly planning time, or any time they spend before or after school. That would be $19.50 a day (7:45 to 3:00 PM with 45 min. off for lunch and plan– that equals 6 1/2 hours).
Each parent should pay $19.50 a day for these teachers to baby-sit their children. Now how many students do they teach in a day… maybe 30? So that’s $19.50 x 30 =$585.00 a day.
However, remember they only work 180 days a year!!! I am not going to pay them for any vacations. LET’S SEE….
That’s $585 X 180=$105,300 per year.
What about those special education teachers and the ones with Master’s degrees? Well, we could pay them minimum wage ($7.75), and just to be fair, round it off to $8.00 an hour. That would be $8 X 6 1/2 hours X 30 children X 180 days =$280,800 per year.
Wait a minute — there’s something wrong here! There sure is! The average teacher’s salary (nation wide) is $50,000. $50,000/180 days =$277.77/per day/30 students=$9.25/6.5 hours =$1.42 per hour per student–a very inexpensive baby-sitter and they even EDUCATE your kids!) WHAT A DEAL!!!!
That last line gets me, what a deal it truly is! Step up and give them a hand teaching YOUR kids. It’s not THAT hard! Volunteer and help them read or do math, it’s our future and our futures leaders you are helping out. Most important you will continue to share time in your kid’s lives.
Don’t worry about being smarter than a 5th Grader, it’s the second graders that you have to look out for! Just kidding, your a parent first and foremost and those games they try and play on you, well, you were doing them of time and have seen it all, right?
Just do it and be there for the kids!